U dřevěných prkének výrobce doporučuje před prvním použitím potřít povrch rostlinným olejem a nechat vsáknout, tím povrch nejlépe ochráníte. Tento postup je vhodné pravidelně opakovat dle frekvence používání. Dřevo je přírodní materiál a reaguje na vlivy prostředí, proto je vhodné vše skladovat v suchém prostředí bez přímého slunečního záření a mimo horká místa.
A jak je to s hygienou u kuchyňských prkének a náčiní ? Jak již bylo zmíněno, při údržbě je vhodné ruční mytí teplou vodou s čistícím prostředkem, následně rychlé vysušení. Nenechávejte výrobky ležet dlouho ve vodě a nepoužívejte drátěnky ani jiné předměty, které narušují povrch dřeva. Mnozí z nás jsou přesvědčeni o tom, že kuchyňské náčiní a prkénka jsou méně hygienické než plastové. Představa o tom, že bakterie přežívají s větší pravděpodobností na dřevě než na plastu, byla vyvrácena testy na Wisconsinské univerzitě v Madisonu, kde se testovalo několik typů dřevěných i plastových prkének. Kontaminace proběhla třemi typy bakterií, o nichž je známo, že způsobují otravy jídla a výsledky byly překvapující. Hygienická situace byla průkazně lepší u prkének dřevěných, což poukazuje na inhibiční (baktericidní) látky ve dřevě, které působí na bakterie. 
|